Een andere kijk op hulpmiddelen

Op de dag dat vastgesteld werd dat mijn schoonmoeder MS had, zakte de grond onder haar voeten weg. Wat volgde was een lang proces van acceptatie. Acceptatie van de nieuwe situatie, waarin haar omgeving haar behandelde als invalide. Maar ook acceptatie van haar lichaam, dat haar meer en meer in de steek liet. Het aanschaffen van een zorghulpmiddel was wel het laatste wat ze wilde. Het is een emotioneel traject dat iemand door loopt op het moment dat er sprake is van fysieke achteruitgang. Je gaat van angst, woede, verdriet en verbazing naar uiteindelijke acceptatie. Maar dat betekent niet dat je omgeving daar ook positief op inspeelt.

In deze maatschappij lijkt er een taboe te rusten op het gebruik van een hulpmiddel. En dat terwijl een zorghulpmiddel het leven alleen maar makkelijker kan maken. Door de ervaringen met mijn schoonmoeder wilde ik meer doen dan alleen van de zijlijn toe kijken. Met behulp van het MOVRY Experience Center hoop ik mensen mee te nemen in de wereld van hulpmiddelen, waarin drempels worden weg genomen. Hier kan men zien wat het gebruik van een hulpmiddel oplevert, en niet zozeer wat het doet. Samen met talloze vrijwilligers laat ik zien welke belangrijke stappen iemand kan nemen om de nieuwe levenssituatie wel te kunnen accepteren.

MOVRY staat voor 'MOVeren is bewegen' en 'VRY is een verbuiging van free is vrij'. De betekenis van de woorden samengevoegd, brengt ons bij het motto 'Vrij door beweging'. Het centrum wil mensen inspireren om vooral weer in beweging te komen. Een voorname rol binnen MOVRY is weg gelegd voor onze heldenwand: hier staan diverse verhalen op van mensen die een hulpmiddel gebruiken en hier een uiterst positieve associatie mee hebben. MOVRY is bedoeld voor mensen die te maken hebben gekregen met een fysieke beperking, maar ook mantelzorgers en professionele zorgverleners.

We gebruiken allemaal een telefoon om te communiceren, een racket om te tennissen of Nordic Walking stokken om mee te wandelen. Waarom kan iemand om in beweging te blijven dan niet een scootmobiel of rollator ter hand nemen zonder een stempel te krijgen? Door op een luchtige manier mensen kennis te laten maken met het begrip hulpmiddel hoop ik mensen die fysieke én psychische drempel over te trekken.

(Deze blog is ook te lezen op de website van Movry.com)